Her şeyden önce, her şeyin önlemini önceden almakta yarar var . . .
Tabi ki konu yangın ve yangın alarm sistemleri. Yangın Yönetmeliği ile ilgili resmi gazetede yayınlanan ilk maddeyi aşağıda okuyabilirsiniz.
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlemektir.
Küçük bir kıvılcımın büyük can ve mal kayıplarına yol açtığını anlatmamıza gerek yoktur herhalde. Ateşin olduğu yerde aynı ateşin yangınlara yol açabileceğini aklımızdan çıkarmamalı.
Özellikle kağıt, yün, ahşap, plastik, lastik, kumaş ve yanmaya elverişli malzemelerin ateş ile bir araya gelmesi ile yangın başlayabilir.
Yapı kapasite seviyesine göre ve kurallar gereği yangın algılama ve ihbar sistemlerinin zorunluluğu var. Bu nedenle KEYPORT Elektronik Güvenlik ve Bilişim Teknolojileri olarak her hangi bir yangın ihtimaline karşı, bir güvenlik tedbiri sayılan yangın alarm sistemleri sizler için devreye alıyoruz. Yangın çıkması olağan üstü, maddi ve manevi birçok olumsuz sonuçlar getiren tatsız bir hadisedir. Yalnız elektronik alt yapısı ile önceden uyaran, alarm gönderen bir sistem ile can ve mal kaybını ileri derece önleyebilir.
Bir yangın algılama ve ihbar sisteminin asıl amacı yangın hadiselerini bildirmek, yangının büyüme olasılığını en aza indirgemektir. Açık ya da kapalı mekanlarda, duman algılama dedektörü sayesinde yangın durumu algılaması ile alarm verebilir, kontrol ve haberleşme özelliklerini kullanmak üzere kurgulanır. Böylece yangın önceden alarm, siren yolu ile bildirilerek, olası risklerin ve tehlikelerin erken müdahalesine girişilir. Alarm merkezi vasıtasıyla İtfaiye ile haberleşebilir.
Yangın alarmı sistemleri teknolojisini geliştiren birçok şirket, marka mevcut. Mavili yangın alarmı da bunlardan sadece biri fakat sıklıkla büyük tesis ve projelerde tercih edildiğini görüyoruz. Eleks, Teletek, Teknim yangın alarm sistemleri de fiyat / performans olarak bakıldığında ön görülebilir. UniPOS yangın ihbar alarm sistemlerinde hızla geldiğine şahit oluyoruz. Adresli ve konvansiyonel yangın alarm sistemleri olarak şimdiden bazı üst düzey projede kullanılarak kendisini kanıtladığını görüyoruz.
Başlıca yangın ihbar ve alarm sistemleri ekipmanlarını da aşağıda sıralayabiliriz;
Eğer yangın algılama ve ihbar sistemi eski ve bakımsız ise, ziyaret anında kendisine katkılarımız şu şekilde sıralanabilir. Problemlerin saptanması, müşterinin sistemindeki eksiklikleri açısından kendisinin bilgilendirilmesi ve teknolojik gelişmelerden faydalanmasının sağlanması ön görülür.
* Konvansiyonel ya da adresli yangın alarm sistemi ana panelinin ya da merkezi santralinin aküleri ve kablo bağlantıları kontrol edilir. Bilgi verilir.
* Duman algıladığında sistemi aktif eden, yangın uyarısı ile sireni çaldıran duman dedektörlerinin temizlik bakımı ya da değişmesi bilgileri paylaşılır.
* Jeneratör, elektrik panoları ve mutfak gibi alanlarında ısı dedektörleri yer almıyorsa, tavsiye edilir.
* Eksik görünen alanlara duman dedektörü, acil çıkış butonu ya da kaçış bilgilendirme sirenleri önerilir.
* Yıllık genel bakım ve genel test anlaşması hakkında, müşterinin bilgisi yok ise avantajlarından bahsedilir.